Het LGBT Youth Performance Initiative Amsterdam is een performance project voor LHBT jongeren tussen de 14 en 24 jaar. De eerste en succesvolle editie van dit project vond plaats in de lente van 2017. 

 

Het project resulteert in een voorstelling, opgevoerd in de Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam, waarin de jongeren hun persoonlijke verhalen vertellen door middel van dans, beweging en tekst. De voorstellingen zijn een caleidoscoop van verhalen, een weerspiegeling van de verscheidenheid aan verhalen, positief en negatief.

 

Het project bestaat uit een workshop- en creatie-fase en een fase waarin de voorstelling opgevoerd zal worden. Het project wil een veilige en ondersteunende plek creëren, waar jongeren ervaringen kunnen delen en hun reflecties om kunnen zetten in artistieke expressie. 

 

Elke jaar wordt er gewerkt met een specifieke focus, onderwerp of leidraad, verbonden aan IDAHOT dag (International Day Against Homophobia and Transphobia). De onderwerpen bieden ons en de jongeren een focus en daarmee verdieping in de gedachtegangen.

Dit project wordt ondersteund door Pink Originals/IHLIA en georganiseerd, en uitgevoerd door Marlieke Burghouts en Leila Lohman. 

marlieke Burghouts is een professioneel opgeleide dansdocente en choreografe (Amsterdamse Hogeschool v.d. Kunsten en Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance). Zij geeft les en maakt voorstellingen als freelance danskunstenaar. 

Leila Lohman is een professioneel mensen rechten activiste actief in internationale, regionale en lokale organisaties en projecten. Zij is een actief bestuurslid van de European Lesbian* Conference en aspirant bestuurslid van COC Amsterdam. Zij heeft een M.A. in Human Rights van Columbia University in the City of New York. 

Dit project wordt georganiseerd onder Stichting Bodies in Action.