Editie 2

Jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook? Dit is de slogan van International Day Against Homophobia and Transphobia (IDAHOT) 2018. In het project gaan we onderzoeken wat het betekend jezelf te zijn in het heden en het verleden, binnen en buiten de LHBT+ gemeenschap. 

Jezelf kunnen zijn nu en toen.....het project startte met een dag waarin we elkaar leren kennen door middel van gesprekken en verschillende oefeningen. Voordat we begonnen met het creeren van de voorstelling vonden we het belangrijk dat ieder elkaar leert kennen en vertrouwd met elkaar raakt. Elk jaar nemen we de ruimte om een basis te leggen waarin iedereen zich veilig voelt om zich te uiten en gedachtes te delen. Met deze basis kan er gewerkt worden aan een voorstelling waarin iedereen, krachtig, kwetsbaar en eerlijk in staat. Je wordt begeleid door professionele kunstenaars zodat iedereen in het creatie proces zich goed kan ontwikkelen, zowel artistiek als persoonlijk. 

Mens label je niet 

18 mei 2018

Lot Benjamins, Fleur Bonnewits, Iris Boin

Ze roepen, bevragen, twijfelen en ze zijn heel erg bezig met wat hun omgeving en de mainstreammedia verwacht dat ze zijn. Tegelijkertijd hebben ze ook een houding van “I don’t give a fuck” en blijven ze dicht bij zichzelf.

Vol kracht, kwetsbaarheid en rauwheid vertalen drie jongeren hun persoonlijke verhalen en gedachtes en zetten vraagtekens bij over het jong zijn en je identiteit vinden als een queer, lesbische en gender-fluïdetiener in Nederland.

Al hun vragen, verhalen en antwoorden komen bijeen in een voorstelling waarin ze dansen, zingen, tekenen, elkaar bevragen en schreeuwen om aandacht.

Na vier maanden praten, vragen, dansen, zingen, tekenen en filmen weten de jongeren wat ze willen vertellen en doen dat dan ook zonder enige twijfel. Onderwerpen als fluïde-genderidentiteiten, je identiteit vasthouden wanneer anderen je anders zien, durven te kiezen en tegen verwachtingen in te gaan, open zijn over je seksualiteit, de kleding dragen die je wilt dragen, over dicht bij jezelf blijven als de samenleving zegt dat alleen zwart en wit bestaat en jij toch echt meer kleuren ziet.

Spelers/Makers: Lot Benjamins, Iris Boin, Fleur Bonnewits
Organisatie: Marlieke Burghouts, Leila Lohman
Coaching: Marlieke Burghouts
Spelcoach: Mariken Bijnen

Speellijst

OBA Oosterdok Amsterdam IHLIA 17 mei 2018

OBA Oosterdok Amsterdam, Work Place Pride 5 oktober 2018

OBA Oosterdok Amsterdam, IHLIA 24 januari 2018

Provinciehuis Zuid-Holland, Den Haag 6 maart 2019

 

 

Videography: Corneliu Ganea
Photography: Leila Lohman

Dit project is mogelijk gemaakt door Bob Angelo Fonds, Trut Fonds, IHLIA/Pink Originals en onze crowdfunding donateurs.